Natuurgebied

Linnerheide

Linnerheide

Tussen Linne en Sint-Odilienberg liggen de Linnerheide en de Mortelshof. In dit 125 ha. grote en afwisselende gebied wisselen naald- en loofbossen en een groot akkercomplex elkaar af.

Locatie

Het gebied van de Linnerheide bevindt zich midden van het intensief gebruikte landbouwgebied in deze regio. Ondanks deze isolatie is het vrij toegankelijk voor voetgangers, en honden mogen aangelijnd worden meegenomen.

Linnerheide

Zoals de naam aangeeft, was de Linnerheide vroeger een heidegebied, gelegen op oude stroomruggen van de Roer. Tegenwoordig wordt het landschap gekenmerkt door een afwisseling van dikke Amerikaanse eiken, douglassparren, jonge berken en uitgebreide aanplant van zoete kers. Deze diversiteit aan boomsoorten zorgt voor een rijke vogelbevolking. Onder de bijzondere vogels die er te vinden zijn, bevindt zich de zeldzame kleine bonte specht, die er zelfs tot broeden komt. Daarnaast gebruikt de buizerd het gebied als uitvalsbasis om in het omliggende landbouwgebied te jagen. Aan de noordzijde van het gebied staan zoete kers, beuk, eik en berk.

Wandelroutes

De Linnerheide biedt wandelaars een rode wandelroute van 5,5 km door het gebied. Bovendien loopt het beroemde Pieterpad door dit prachtige natuurgebied, waardoor het ook voor langeafstandswandelaars een aantrekkelijke bestemming is.

Ontdek De Mortelshof

Vanaf aangrenzende wegen is De Mortelshof prima te overzien. Hoewel het gebied zelf niet toegankelijk is, omringt het een grote oppervlakte natuurlijk beheerde akkers. Door de afwisseling van geteelde landbouwgewassen, waarvan sommige niet worden geoogst, is dit gebied een van de grootste trekpleisters voor zaadetende zangvogels gedurende de winter. Roofvogels die zich voeden met muizen en vogeltjes hebben dit gebied ook ontdekt. In de wintermaanden kun je er bijna altijd blauwe kiekendieven waarnemen, en zelfs de zeldzame ruigpoorbuizerd heeft dit nieuwe akkerreservaat als leefgebied ontdekt. Een stokoude laan van tamme kastanjes doorkruist de akkers en vormt op zichzelf al een fascinerende attractie.

Breng een bezoek aan de Linnerheide en ontdek de diversiteit van flora en fauna te midden van het omringende landbouwgebied. En vergeet De Mortelshof niet, waar natuurlijk beheerde akkers een paradijs vormen voor vele vogelsoorten. Geniet van een ontspannende wandeling in deze natuurpracht.

Contact en locatie

Berkenallee 4
6077 PA
Sint Odiliƫnberg

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
4,24km
Ruiterroute
 
 
 
 
5,75km
Ruiterroute
 
8,36km
Ruiterroute
 
 
8,47km
Wandelroute
 
 
 
 
 
 
9,70km
Wandelroute