Natuurgebied

Het Munnichsbos

Het Munnichsbos

Het Munnichsbos ligt ten zuiden van St. Odilienberg. Het gebied wordt ten oosten en westen begrensd door Posterholt en Montfort.

Ontdek het Munnichsbos

Het Munnichsbos, ook wel bekend als het "Monnikenbos", is een bos langs beide oevers van de Vlootbeek. Dit oude natuurbos herbergt een deel van ongerepte natuur, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het bos straalt een tijdloze charme uit en biedt bezoekers een glimp van een ongerept landschap. Bovendien is het bos opengesteld voor het publiek, zodat iedereen van deze prachtige omgeving kan genieten.

Historische Hoeve met Tiendschuur

In het hart van het Munnichsbos bevindt zich een charmante hoeve, omringd door een historische tiendschuur. Deze goed bewaarde gebouwen voegen een vleugje geschiedenis toe aan het natuurlijke landschap. Bezoekers kunnen genieten van de authentieke sfeer van vervlogen tijden tijdens een wandeling door dit bijzondere deel van het bos.

Flora en Fauna

Het Munnichsbos biedt onderdak aan diverse flora en fauna. Oude dode en omgevallen bomen worden hier niet opgeruimd, waardoor talloze vogels, paddenstoelen, mossen en varens gedijen. In het bijzonder zijn spechten hier in hun element. Alle in Nederland voorkomende soorten, zoals de kleine en grote bonte specht, de groene en zwarte specht en de middelste bonte specht, zijn hier vertegenwoordigd.

Ontmoetingen met het wild

's Morgens vroeg en tijdens de schemering komen reetjes tevoorschijn uit hun schuilplaatsen. Daarnaast is het mogelijk om wilde zwijnen te spotten, evenals ander kleiner wild zoals vossen, hazen, konijnen, fazanten en hout- en holenduiven. Het speelse eekhoorntje laat zich regelmatig zien. 's Avonds en 's nachts vliegt naast andere vleermuissoorten ook de zeer zeldzame bosvleermuis door de lucht. Boven de Vlootbeek scheert regelmatig een ijsvogeltje, en in een klein gebiedje kunnen bezoekers de zeldzame kleine ijsvogelvlinder bewonderen, naast de algemene vlindersoorten zoals de dagpauwoog, atalanta, distelvlinder, koolwitje en blauwtjes.

Kathedraal

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het Munnichsbos is de "Kathedraal," een eeuwenoud beukenbos waar majestueuze beuken als pilaren fungeren en een gevoel van een groot kerkgebouw creƫren. Naast deze indrukwekkende beuken zijn er ook enkele zeldzaam oude en hoge grove dennen te vinden. Daarnaast is een uitgebreid loopgravenstelsel met bijbehorende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds vrij intact zichtbaar, wat een extra historisch element toevoegt aan het bos.

Contact en locatie

Roskam 7
6077 NK
Sint Odiliƫnberg

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
4,75km
Ruiterroute
 
 
 
 
 
 
 
 
9,06km
Ruiterroute