Wandelroute

Wandelroute Knopenlopen: Beesels Broek - Bakhei

Lengte: 7,7 km. Deze route voert door een prachtig, afwisselend landschap met natuur, maar ook cultuur, zoals een kasteel, enkele kapellen en oude boerderijen.

De route komt eerst in het Beesels Broek en vervolgens de Bakhei. Het landschap van het Beesels Broek ontstond na de ontginning van het oorspronkelijke moerasgebied. Op deze plaats stroomde vroeger de Maas. Toen deze haar loop verlegde, vond in de droogvallende bedding veenvorming plaats. in de prehistorie vormde de oude Maasarm een uitgestrekt jachtgebied dat zonder enige twijfel een grote schakering aan waterwild zal hebben gekend. In de roerige tijden van de late middeleeuwen  bood de meander bescherming aan de plaatselijke bevolking, die er een schans bouwde waar ze door het omringende moeras relaties veilig was.

Nog steeds komt het water als kwel aan de oppervlakte; met name in het oostelijk deel waar het laagterras overgaat in het middenterras. Het kwelwater wordt in twee richtingen afgevoerd. In de zuidelijke richting door de Teutebeek, die uitmondt in de Swalm, en in noordelijke richting door de Huilbeek, die onderweg de gracht van kasteel Nieuwenbroeck voedt om uiteindelijk in de Maas uit te monden. In dit gebied liggen vooral moerassen en broekbossen. Het landschap van de Bakhei bestaat uit gemengde- en populierenbossen, boomgaarden, akkers en weilanden. 

Je start en eindigt op de Markt in Beesel.

Eigenschappen
Route: 5-10 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

Contact en locatie

Route Beesels Broek - Bakhei
Markt
5954 BH
Beesel

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
2,08km
Bezienswaardigheid
 
4,46km
Bezienswaardigheid
 
4,95km
Restaurant
 
8,16km
Streekproducten
 
9,06km
Restaurant
 
9,29km
Restaurant