Wandelroute

Brüggen - wandeling door het historische centrum van Brüggen

Lengte: 2,5 km. Een korte tour door de historische kern van Bruggen.

Een korte tour door de historische kern van Brüggen.

De Graven van Kessel hebben de Burcht vanaf zijn grondvesten opgebouwd vanaf 1264 tot 1284. Oorspronkelijk werd het kasteel voor de eerste keer in 1289 bewoond. Van de vier torens zijn alleen de grote zaal en een toren bewaard gebleven, toch heeft Brüggen een van de belangrijkste waterkastelen in de Neder-Rijn. Bij het kasteel liggen resten van kazematten.

Er is ook een wandeling naar de kloosterkerk van Sint Nicolaas, die na een brand in 1756, weer als barokke kerk gebruikt kan worden. Midden in het dorp ligt het Kreuzherrenkloster, dit wordt nu gebruikt als Burgemeesterswoning. Een van de vestigingspoorten is nog bewaard gebleven en nodigt met het romantisch gelegen restaurant Toschänke uit voor een stop. De smalle straat, een ophaalbrug en zandophopingen tussen de poorten zorgde ervoor dat de stuw vroeger beschermd was tegen kogels. Aan de poort moest tol betaald worden. Evenals bevindt zich hier de Rentei – degene die over de financiën gaat.

De wandeling gaat verder naar de Brüggener Molen, die heeft een prachtig aanzicht met zijn waterrad die tussen de oever in de Schwalm uitkomt. Hier werden vroeger koren en olie gemalen. In het restaurant van de molen is nog het oude maalwerk te bezichtigen. In het oude stationsgebouw, de Klimp, die werd gebruikt van 1890 tot 1976, is nu eveneens een hotel en restaurant gevestigd. Terug in de dorpskern ligt in de Kloosterstraat de voormalige Latijnse school, die sinds de 16e eeuw werd geleid door kruisvaarders.

Tijdens de stadsbrand van 1751 is een deel van de Latijnse school verwoest, vandaag de dag is er nog een deel van het gebouw zichtbaar. Via deze route door Brüggen vind je vele mooie, kleine winkels op je pad.

Eigenschappen
Route: <5 km.
Route van A naar A
Ongemarkeerde route

Contact en locatie

Brüggen - wandeling door het historische centrum van Brüggen
Burgwall 4
D-41379
Brüggen

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
8,67km
Bezienswaardigheid